Karistin: Pabidaan ralatan

Tidak ada perubahan ukuran ,  11 tahun yang lalu
s
Bot: Penggantian teks otomatis (-orang +urang)
s (Robot: Perubahan kosmetika)
s (Bot: Penggantian teks otomatis (-orang +urang))
Imbah itu, Garéja Kerestén maalami dua kali pacah ganal: pacah nang panambayan wayah tahun [[1054]] antara Garéja Barat nang bapusat di Roma ([[Gareja Katolik Roma]]) lawan Garéja Timur ([[Garéja Ortodoks Timur]]) nang bapusat di Konstantinopel (wayah ini disambat Turki). Pacah nang kadua antara [[Garéja Katolik]] wan [[Garéja Protestan]] tahun [[1517]] wayah [[Martin Luther]] mamprotes ajaran Garéja nang dianggap sidin sudah manyimpang tumat kabanaran.
 
Banyak pang sudah [[denominasi]] Garéja nang ada wayah damini manyadari bahwa kajadian bapacahan naitu malahan manyimpang tumatan pasan [[Yesus]] nang mandoaakan kasatuan di antara bubuhan pangikutnya (liati [[Injil Yohanes]] 17:20-21, "Dan bukan untuk mereka ini saja Aku berdoa, tetapi juga untuk orangurang-orangurang, nang percaya kapada-Ku oleh pemberitaan mereka; supaya mereka semua menjadi satu, sama seperti Engkau, ya Bapa, di dalam Aku dan Aku di dalam Engkau, agar mereka juga di dalam Kita, supaya dunia percaya, bahwa Engkaulah nang telah mengutus Aku.") Doa nang ini kaina dudi manjadi dasar ulih garakan [[ekumenisme]] nang dimulai pamulaan abad ka-20.
 
== Sejarah ==
Wayah Karajaan Rumawi mulai runtuh wan rakay, Garéja Kerestén tatap haja batahan. Wayah abad ke-11 kajadian dalam Perang Salib wayah prajurit perang salib nang kajam manjadi sajarah kadap agama Kerestén nang sampay wayah ini gin masih banyak disasali urang banyak. Perang Salib adalah perang agama antara Kerestén wan Islam. Dicetusakan panambayan ulih [[Paus Urbanus II]], [[Perang Salib I]] batujuan marabut pulang kota suci Yerusalem matan kakuasaan Islam, kota nang manjadi tampat tujuan baziarah paling panting umat Kerestén wayah itu.
 
Pahadangan itu jua, di bagian timur Karajaan Romawi, tatap batahan Gareja nang disambat Yunani atawa Ortodoks, nang sudah mawartaakan injil di banua Rusia mulai bapisah pada balahan barat nang ada di bawah pimpinan Gareja Roma. Kajadian pamisahan ini wayah tahun 1054. Gareja Ortodoks ini sabujurnya kada umpatan atawa kada pati satuju adanya Perang Salib, makanya am bubuhan Ortodoks sampay wayah ini ba’isi tungkaran (sektor) sorangsurang di dalam kota lawas Yerusalem nang dikuasai Islam waktu itu.
 
Pahadangan itu pulang, wayah tahun 1460 panamuan parcetakan ulih Gutenberg manyababakan Kitab Suci kawa tajangkau sagan sabarataan urang. Subalumnya, Kitab Suci dibatasi ulih Garéja kapada umat, nang sabujurnya batujuan sagan manikin bidaah nang manjadi krisis ganal di dalam tubuh Garéja wayah itu. Wayah itu Kitab Suci gin tikas dibacaakan di Garéja wan manjadi sumber gasan bahutbah haja.
3.503

suntingan