Bahasa Ibrani: Pabidaan ralatan

40 bita dihapus ,  7 tahun yang lalu
s
Bot: Penggantian teks otomatis (-bahasa +basa)
s (Bot: Penggantian teks otomatis (-hanya +wastu))
s (Bot: Penggantian teks otomatis (-bahasa +basa))
 
|[[SIL]]||HBR
|}
'''Bahasa Ibrani''' adalah sabuah bahasabasa Semitik matan cakang rumpun bahasabasa Afro-Asia nang marupakan bahasabasa rasmi Israel, dan dituturakan sepalih urang Yahudi di salurug dunia. salawasan 2.500 tahun, bahasabasa Ibrani wastu dipakai hagan mampalajari Alkitab dan Mishnah haja, ritual, dan doa-doa. Kawa diujarakan bahasabasa ini marupakan bahasabasa liturgis haja, mungkin bahkan sabuah bahasabasa jiun. Tagal pada akhir abad ke-19 dan pamulaan abad ke-20, bahasabasa ini lahir mantuk manjadi sabuah bahasabasa sajati lawan para panuturnya. Bahasa ini lalu manggantiakan bahasabasa Arab, bahasabasa Ladino, bahasabasa Yiddish dan lain sabagainya sabagai bahasabasa utama kaum Yahudi sadunia dan di nagara Israel dudi hari.
 
Bahasa Ibrani marupakan salah asa matan dua bahasabasa rasmi Israel. Bahasa rasmi lainnya adalah bahasabasa Arab. Dalam bahasabasa Ibrani saurangan, bahasabasa ini disambat עברית, atawa I'vrit (Lafaz: [ivr\it] atau [ibr\it]).
 
Bahasa Ibrani mirip banar lawan bahasabasa Aram dan jua magun mirip lawan bahasabasa Arab. Bahkan kosakata Ibrani modern, barandak pula mainjam matan bahasabasa Arab.
 
== Huruf-huruf Ibrani ==
3.503

suntingan