Arjuna: Pabidaan ralatan

4 bita ditambahkan ,  2 tahun yang lalu
Tag: Babakan HP Babakan wéb HP
Tag: Babakan HP Babakan wéb HP
Dalam ''[[Mahabharata]]'' diceritakan bahuwa Perabu [[Pandu]] kada kawa melanjutkan keturunan karena dikutuk oleh seorang [[resi]]. [[Kunti]]—istri pertamanya—menerima anugerah tumatan [[Resi]] [[Durwasa]] sehingga mampu mangiaw [[Dewa (Hindu)|dewa]] sesuai lawan nang kahandaknya, dan jua kawa memperoleh anugerah tumat dewa nang dikiawnya. Pandu wan Kunti memanfaatkan anugerah tersebut gasan mangiaw Dewa [[Yama (Hindu)|Yama]] (Dharmaraja; Yamadipati), [[Bayu]] (Maruta), dan [[Indra]] (Sakra) nang kemudian memberi mereka tiga putra. Arjuna merupakan putra ketiga, lahir tumat Indra, pemimpin para Dewa. Inya lahir di lereng gunung [[Himawan]], di sebuah tempat nang disambat Satsringa pada hari wayah bintang ''Utara Phalguna'' talihat di [[zenith]].
 
== Masa mudaa'anuman danwan pendidikan ==
[[Berkas:Test of Dronacharya.jpg|ka|jmpl|260px|[[Drona]] menguji kemampuan memanah murid-muridnya. Ilustrasi dari ''Mahabharata'' terbitan Gorakhpur Geeta Press.]]
Arjuna dididik baimbaiyan lawan dangsanak wan sapupunya (para [[Pandawa]] dan [[Korawa]]) oleh [[Drona]]. Kemahirannya dalam ilmu memanah sudah talihat tumat hahalusan. Pada usia muda inya mendapat gelar ''Maharathi'' atawa "kesatria terkemuka". Dalam suatu ujian, Drona maandaj burung kayu di atas pohon, lalu menyuruh muridnya tunggal ikungan cagar membidik burung nangitu, kemudian manakunakan apa haja nang sudah mereka lihat. Banyak murid nang menjawab bahuwa mereka melihat pohon, cabang, ranting, dan segala sesuatu nang parak lawan burung tersebut, termasuk burung itu sawrang. Kutika tiba giliran Arjuna cagar membidik, Drona manakunakan apa nang dilihatnya. Arjuna menjawab bahuwa inya hanya melihat burung haja, kahada melihat benda nang lainnya. Hal itu maulah Drona kagum dan meyakinkannya bahuwa Arjuna sudah pintar.
1.292

suntingan